Deel je baby foto's
en video's met

Privacy en babyfoto's

Misschien wel het eerste wat je doet wanneer je baby geboren is: De baby foto maken! Eenmaal de kleine voor eeuwig digitaal vastgelegd willen velen deze foto snel uploaden naar hun Hyves, Facebook of Twitter-account. Dat klinkt logisch en leuk maar is het wel zo verstandig? Uiteraard is het allemaal goed bedoeld maar sta eens stil over wat de de gevolgen kunnen zijn.

Foto's uploaden is super eenvoudig en gaat erg snel. Weet vooraf heel zeker dat je een foto of film plaatst. Klakkeloos gedrag kan voor veel gênante momenten zorgen. De eerste gevallen waar sollicitanten een baan mislopen vanwege een per-ongeluk dronken foto op Facebook zijn al bekend. Denk na over wie er op de foto staan. Misschien is die persoon er zelf niet zo blij mee om op het internet zichzelf in een rare pose terug te vinden? Houd rekening met nu en de toekomst. En houd er rekening mee dat zo'n beeld over een paar jaar ook nog te vinden kan zijn.

Wat zegt de wet?

Wat betreft foto's en het internet bestaat er het Portretrecht. "Het portretrecht is een beperking van het auteursrecht. Het geeft geportretteerde personen het recht zich te verzetten tegen publicatie van hun portret."

(bron: Wikipedia)

Wet en Regelgeving is nodig echter het voorkomt nooit dat iets toch nog mis kán gaan. Al is het pesterij of een "foutje" van iemand die het per ongeluk doet. De hele ervaring is gewoon niet leuk en kan je nog lang achtervolgen. Voor meer informatie neem ook eens een kijkje op deze websites waar het onderwerp verder wordt uitgelegd:

- www.iusmentis.com (Foto's en internet)
- www.iusmentis.com (Filmen en Camera toezicht)
- College Bescherming Persoons gegevens


Technologie

Het delen van foto's op het internet is vele malen makkelijker geworden. Tegelijkertijd zijn er ook enorm veel nieuwe technieken en mogelijkheden bij gekomen die niet bij iedereen bekend zijn.

Om je een idee te geven sommen we er een paar op: Er zijn diensten die automatisch gezichten herkennen en daar namen en personen aan koppelen. Het delen van een foto op jouw Facebook pagina is alleen zichtbaar wanneer jouw vrienden kijken. Echter, plaatsen zij er een opmerking of "Like" bij dan is dat ook weer zichtbaar voor hún vrienden. Deze optie is uit te zetten in Facebook maar staat standaard wel aan. Zo kan de foto van je baby zonder je medeweten een flinke reis over het internet maken. FaPiVi heeft daarom geen facial recognition.

Wees ervan bewust dat het plaatsen van een foto in minder dan een minuut gedaan is, het verwijderen is soms bijna onmogelijk.

FaPiVi is volgens ons natuurlijk dé manier om je foto's en video's veilig en snel te delen maar ook wij snappen dat vrijwel iedereen online een sociaal netwerk gebruikt. Daarom helpen we je graag een beetje op weg met wat tips.

OOK EEN FAPIVI? KLIK HIER!

Foto's op Sociale netwerken (en overige online diensten)

Wat gebeurt er allemaal met je foto's op de meest gebruikte sociale netwerken en diensten?

Facebook (met de standaard instellingen)
Tijdens het uploaden van je foto kan deze worden gescanned op gezichtsherkenning van vrienden uit je netwerk. En deze worden vervolgens ge"tagged". Dit tagggen wordt weer vermeld op de wall van je vrienden. Je Foto's kunnen worden doorgezonden naar 3den door ze te delen. Vindt één van je vrienden het een mooie foto en "liked" of "comment" hij er op dan wordt dit ook aan al zijn vrienden zichtbaar. Je kunt dit delen beperken door gebruik te maken van groepen. Hiermee geef je het recht deze foto's te delen met alleen vrienden, of ook met vrienden van vrienden.

Hyves
Na het uploaden van een foto naar Hyves kun je deze "taggen" en je vrienden kunnen er "krabbels" op achterlaten. Deze foto's zijn dan weer te zien op de pagina van je vrienden. Hyves heeft niet de mogelijkheid om automatisch je foto's te herkennen. Wel kun je er net als bij Facebook aangeven hoe je de foto's wil delen. Aan niemand, je vrienden, en aan vrienden van vrienden.

Google+
Bij Google is het uiteraard ook mogelijk om je foto's te uploaden en te delen met je vrienden. Het delen gaat daar met zogeheten "cirkels". In verschillende cirkels kun je vrienden en relaties plaatsen. Vervolgens kun je aangeven met welke cirkel je de foto's wel of niet wil delen.

Picassa
Picassa is geen sociaal netwerk maar het biedt wel vele mogelijkheden om je foto's te delen. Tijdens het laden van je foto's van je camera naar je pc gaat Picassa importeren en probeert het al bekende gezichten te herkennen. Na het uploaden naar het internet heb je via verschillende manieren de mogelijkheid je foto's te delen. Je kunt het voor het grote publiek afschermen met een ingewikkelde link, of met een wachtwoord (waarbij de kijkers wel een Gmail account moeten hebben om je foto's te bekijken).